top of page

De 1300 jaar oude Volmolen een functie geven die past bij de energietransitie

De Volmolen ligt 4 kilometer ten zuiden van Eindhoven, waar de rivier de Dommel de grens vormt tussen de dorpen Waalre en Riethoven. Al meer dan 1300 jaar transformeert de Volmolen waterkracht in voor mensen bruikbare energie als graanmolen, lijnoliemolen en volmolen.

De Volmolen geschilderd door A. Kersenmakers in 1885

Na volledig verval is eind jaren negentig van de vorige eeuw de Volmolen weer opgebouwd en sinds 2000 is de watermolen weer in bedrijf als elektriciteitscentrale.


Nu, na 20 jaar continue groene elektriciteitsproductie vertoont deze oude heer ernstige gebreken: vergaande corrosie en scheuren in schoepen en as en onderspoeling van de fundering. Tijd voor een grondige renovatie van de watermolen zodat deze 1300 jaar oude heer weer vitaal de toekomst in kan. Door historisch kennis over het bouwen van watermolens te combineren met de laatste technieken van elektriciteitsopwekking, besturing en conservering is een nieuwe ontwerp voor een robuuste watermolen gemaakt die weer vitaal de toekomst tegemoet kan treden. Door het ontwerp van de watermolen beter af te stemmen op de rivierkarakteristiek en door het optimaliseren van de instroom, vorm van de schoepen en de uitstroom wordt de elektriciteitsproductie verdrievoudigd, van elektriciteit voor 15 huishoudens naar 45 huishoudens.

Comments


bottom of page