top of page

vr 29 sep

|

Riethoven

Opening nieuwe waterkrachtcentrale de Volmolen

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken

Tijd en locatie

29 sep 2023, 14:00 – 18:00

Riethoven, Volmolen 4, 5561 VH Riethoven, Nederland

Over het evenement

Opening gevitaliseerde  waterkrachtcentrale van de Volmolen op 29 september 2023

Ervaar hoe de 1300 jaar oude Volmolen op de grens van Waalre/Riethoven bijdraagt aan de energietransitie en weer vitaal de toekomst tegemoet treedt.

Al meer dan 1300 jaar transformeert de Volmolen waterkracht in voor mensen bruikbare energie als graanmolen, lijnoliemolen, volmolen en nu als elektriciteitscentrale. Door het opstuwen van het water zijn er in het Dommeldal unieke watermolenbiotopen ontstaan met een grote biodiversiteit en een hoge natuurwaarden. In de vorige eeuw trad verval op zowel van de watermolens als van de unieke beeknatuur.

25 Jaar geleden kochten wij de restanten van de Volmolen en hebben we op een duurzame wijze het verleden verbonden met het heden en de verbinding gelegd met de hoge natuurwaarde van het Dommeldal. Wij hebben de Volmolen opgebouwd als energiecentrum letterlijk als elektriciteitscentrale, figuurlijk als inspirerende ontmoetingsruimte voor intensieve vergaderingen en trainingen.

Het afgelopen jaar hebben wij de waterkrachtcentrale met de waterraderen, stuwen, generatoren en kanovoorzieningen volledig gerenoveerd waardoor

  • De elektriciteitsproductie opgevoerd wordt van 30 MWh naar 130 MWh per jaar.
  • Het waterpeil beter gereguleerd wordt om de klimaatextremen beter op te vangen en de vismigratie beter te ondersteunen.
  • Er extra faciliteiten zijn voor de wildwater kanoërs “super wave creator”

Samen met de betrokken mensen en organisaties willen we op 29 september 2023 de gerenoveerde waterkrachtcentrale van de Volmolen openen.

  • 14:00 - 15:00 Ontvangst met uitleg en rondleidingen waterkrachtcentrale
  • 15:00 - 15:30 Formele openingshandelingen
  • 15:30 - 16:30 VIP Race en demonstratie “super wave creator”
  • 16:30 - 18:00 Borrel

Graag met onderstaande keuze button aangeven als je aanwezig wilt zijn bij de opening.

Deel dit evenement

bottom of page