top of page

Afbouw

De afbouw van de oude watermolen verliep grotendeels zonder problemen. Het was echter voor sommigen hartverscheurend om te zien hoe de watermolen, waar er zo veel tijd energie in het repareren was gegaan, in slechts één dag werd afgebroken. We bereikten de bouwplaats aan de achterkant via een speciaal aangelegd pad om het zware materieel daar te krijgen. Voor de sloop van de fundering hadden we aanvankelijk een graafmachine met een sloophamer ingehuurd, maar al snel merkten we dat dit niet goed werkte. Daarom moesten we uiteindelijk de complete fundering met handbediende breekhamers afbreken.

De grootste uitdaging was het werken onderwater, zowel bovenwaterpeil als het onderwaterpeil lag hoger dan de bouwput. Als water eenmaal begint te stromen, is water meer te stoppen. Door op verschillende plaatsen pompen te plaatsen, wisten we bijna altijd de voeten droog te houden. 

De voor en achterzijde van de bouwput was afgedamd. Op tekening van de vorige eigenaar stond dat er damwanden geplaatst waren aan de achterzijde van de fundering van de waterraderen. Nadat we de bouwput niet waterdicht kregen kwamen we er achter dat deze damwanden nooit geplaatst waren. Dat was even schakelen.... 

bottom of page